1. Před nakupováním si sepište nákupní seznam.

Až budete procházet uličkami supermarketu, už dávno nebudete mít pořádně ponětí o tom, co vlastně doma ve spižírně, nebo v chladničce máte a co ne. Do kuchyně proto někam umístěte zápisník, do kterého každý může napsat, co došlo, nebo co chybí. Tento zápisník se pak stane základem pro Váš další nákupní seznam.

2. V průběhu týdne nakupujte méně.

Každodenní nakupování je často velmi stresující, časově náročné a může znamenat vyšší náklady na palivo pro Váš automobil. A je tak zbytečné. Raději na nákupy vyrazte obden, nebo jednou za týden. Díky tomu snížíte množství věcí, které nakoupíte spontánně, ušetříte, a ještě se automaticky naučíte využívat zbytky. Ušetřený drahocenný čas pak můžete využít v kuchyni při společném vaření jídel.

3. Kupujte to, co potřebujete a spotřebujte to.

Snažte se nekupovat v supermarketu velké balení zboží v akci. Z dlouhodobé perspektivy se vám totiž stále stejné věci přejí.

4. Až přijdete domů potraviny vybalte.

Jakmile přijdete z nákupu domů vybalte ovoce a zeleninu z obalů a vložte je do papírových sáčků, nebo otevřených nádobek, eventuálně do balení udělejte díry. To zabrání srážení vody, která může způsobit, že potraviny začnou plesnivět, nebo hnít.

5. Používejte průhledné obalové materiály

Zbytky jídel uchovávejte v průhledných sklenicích, nebo plastových dózách a skladujte je tak, aby každý viděl, co v nich je. Pokaždé, když otevřete chladničku, budete díky tomu mít ihned přehled, co Vám zbylo. Eventuálně můžete také použít štítky popsané velkým a snadno čitelným písmem.

 

6. Jídlo podávejte v miskách.

Vytvářet odpad, jen kvůli nevhodně velkým porcím není vůbec nutné. Jídla podávejte na menších talířích a miskách. Na talíř si nandejte, kolik sníte, snězte vše. Díky tomu tak budete moci „čisté“ zbytky použít další den.

7. Vepředu a uprostřed

Zvykněte si v chladničce i kuchyni umísťovat nejstarší jídlo do předních částí polic. Díky tomu je budete spotřebovávat ve správném pořadí a dosáhnete toho, že nebudete mít spoustu otevřených balení, sáčků a krabiček.

8. Udělejte ze zbytků nová jídla

Pokud chcete skutečně využít zbytky jídel, nejlepší, co můžete udělat. Je okořenit je a smíchat s několika novými ingrediencemi. Pokud bude Vaše jídlo jiné než to, co jste měli včera, vám ani vaší rodině se zbytky nepřejí. Při přípravě nových pokrmů ze zbylého jídla navíc automaticky strávíte v kuchyni mnohem méně času.

9.Důvěřujte svému nosu

Pokud je na potravinářském výrobku uvedena minimální doba trvanlivosti, může být ještě chvíli v pořádku, ovšem po tomto datu se již nesmí prodávat. S datem spotřeby je trochu horší, neboť to se používá u čerstvých potravin, jako jsou například ryby, či mleté maso. Jídlo však může být zkažené již před tímto datem uvedeným na obalu. Často je tomu tak z důvodu nesprávného skladování. Přesto se však každý rok vyhazují tuny jídla, které je zcela nezávadné, ačkoliv už u něj uplynula minimální doba trvanlivosti. Označování data spotřeby je při kontrole potravin jistě velmi užitečné, ale pokud přitom využijete i svůj nos a selský rozum, bude to ještě lepší.

10. Všechno ven

Až 25 % balených potravin skončí v koši právě kvůli nevhodnému balení. Až budete kupovat kečup, či majonézu, sáhněte po těch, které jsou balené ve skle či v plechovce, ne v tubách, či lahvích, z nichž se potravina vymačkává. Před nákupem nové sklenice, či lahve pak spotřebujte všechen obsah. Do balení nalijte trochu tekutiny, např. vodu a řádně jim zatřepte, aby se zbytky smíchali s tekutinou. Nyní už vytečou snadno a vy tak máte jistotu, že jste spotřebovali vše.

11. Začněte vakuovat

To nejlepší nakonec…Z našich zkušeností vyplývá že nejlepším způsobem, jak uchovat potraviny co nejdéle čerstvé a svěží a ochránit je před vnějším prostředím, je pomocí vakuování. Jednoduše řečeno, jedná se o přirozený způsob uchování potravin pomocí odstátí vzduchu (kyslíku), a to bez použití konzervačních a jiných chemických látek. Potraviny se uchovávají ve speciálních sáčcích, nádobách nebo boxech v ledničce, mrazničce nebo ve spíži a místo dnů vám vydrží čerstvé týdny.

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak uchovávat potraviny tím nejpřirozenějším způsobem pomocí vakua, klikněte zde.